Praktijkvoorbeelden

Als ouder heb je het beste met je kind voor en toch weet je het soms even niet meer. Hoe ga je om met situaties die zich in elk gezin voordoen?

(De namen in onderstaande voorbeelden zijn veranderd omwille van de privacy)

Voorbeeld 1
Anne komt met haar moeder in de praktijk. Anne wil niet naar school. Grote drama’s en huilen bij de deur van de klas steeds wanneer moeder haar naar school brengt. Als we via de Parind-methode kijken, blijkt dat het meisje een groot verdriet voelt van de moeder. Moeder bevestigt dit. Het meisje wil haar moeder onbewust steeds troosten en wil haar daarom niet alleen laten. Moeder vertelt haar verdriet aan haar dochter. Ze zegt dat het van haar (moeder) is en dat haar dochter dat mag loslaten. Tevens geeft moeder erkenning aan haar eigen verdriet. Bij de volgende sessie blijkt dat Anne niet meer zo aan haar moeder hangt en zonder drama’s naar school kan.

Voorbeeld 2
Merel is een meisje van 2 jaar dat sinds de grote vakantie slecht slaapt. Ze wordt vaak wakker en is dan volledig in paniek. Haar broertje Max heeft voor de vakantie een heftige epilepsieaanval gehad en is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Als we via de Parind-methode gaan kijken, geeft Merel aan moeder de volgende boodschappen: Mama is bang en mama maakt zich heel veel zorgen om Max. De oorsprong van het slecht slapen en de paniek liggen bij de epilepsieaanval.
Merel helpen we met een BasMa-bloesem (vergelijkbaar met Bach-bloesems). Deze helpt Merel in de aanvaarding van de gebeurtenis. Haar moeder vertelt aan Merel dat ze zorgen en angst heeft en geeft daarmee erkenning aan het gevoel van Merel en haarzelf. Verder vraagt moeder aan Merel om haar zorgen en angsten aan moeder terug te geven. Bij de volgende sessie blijkt dat Merel alle nachten rustig doorslaapt. Merel heeft dus al die tijd de zorgen en angsten die ze overdag van moeder voelde ’s nachts proberen te verwerken.

Voorbeeld 3
Een moeder komt met haar 4 maanden oude baby Floor die veel spuugt en onrustig is, zonder aanwijsbare medische reden. In de zwangerschap heeft vader moeder verlaten. Moeder voelde zich schuldig naar Floor, omdat een kind in eerste instantie niet welkom was. Nadat ze Floor had verteld, dat dit haar gevoelens waren en dat die niets met de liefde voor hem te maken hadden, kwam Floor tot rust. Een maand na de behandeling vertelde moeder, dat Floor sinds het vorige consult niet meer spuugde en een rustige en blije baby is.